Located in the South-West region of Western Australia, the project scope included both architecture + landscape and was developed by TIERRA design, with involvement from Steven Postmus.

The private residence reflects an approach which distills built form as an expression of landscape and newly formed places connected to place.

As such, the project displays the paired ideas of meandering and built formality, reflecting the relationship between the natural contours of bush land (emblematic of the site’s iconic Margaret River view, with its rolling river headland) and the crisp horizontality of the ocean beyond,


Project Details

Margaret River, Western Australia


The entry approach intentionally wanders through a forest of eucalypts and willow myrtles, guided beyond the turn by low stone walls. These site walls contain the folding landscape and lead visitors to an open court for arrival. Flanked by trees and landscape, the approach to the residence and its distant views beyond are hidden both by forest and walls, becoming larger in height and scale at entry.



These stone walls, constructed of locally quarried split boulders become the central spine of the design. While defining a generous sense of place, they conceal the house for discovery and provide a datum for which the residence’s rooms can be sited.  The house though concealed, is prefigured by a series of floating roofs above. They orchestrate the visitor’s passage from a lower level entry forecourt through the stone walling. The scale borders on the epic, eliciting a sense of landscape rather than of the domestic house and shed.

Internal-Wallcliffe-0354 web.jpg

Upon entry, white canopies float above, sheltering and connecting two building wings. A central courtyard punctuates them, with each space carefully positioned to take advantage of the panoramic views of the coast.  The magic of river and ocean become a revelation from the courtyard, its view framed by a feature site wall against the backdrop of its quarried walls and timber-lined canopy.



The roofs are transformed from a gesture at entry to expansive planes, echoing the breadth of landscape beyond. The glass ribbon of highlight panels above the house’s teak lined walls, emphasise the white lined soffit, washed in a reflected light by day and an up lit glow at night .The ceilings become a floating island contrasting with the olive backdrop of bush. 


Once inside the living wing, the rubble site walls become background to the generously apportioned space contrasting the precision of honed limestone floors, teak lined panels and a meticulously crafted kitchen. The light washed ceilings and floor toning highlight the teak panelling’s and adjacent timber thresholds natural lustre.  The interior steps to the lower surrounding balconies, patterned with the filtered shadows of the sliding timber screens.

The outdoor living area courtyard separates the guest room wing, connected by a site wall and canopy. The wing’s timber lined walls to the exterior and interior reflect the hospitality of the client, with private landscapes and views provided.


Central to the residence’s interior spaces are the bathrooms, visually connected to both the bedrooms and landscape. They are finely appointed in stone with furniture carefully detailed.

Landscape terraces planted with endemic species continue the stone walling from the residence to the landscape beyond, fusing the residence to the bushland site and continue the project’s recurring motif of formal articulation and wandering as a heightened experience.

Wallcliffe-0767 web.jpg